Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 4 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес117
mod_vvisit_counterВчера320
mod_vvisit_counterТази седмица1303
mod_vvisit_counterТози месец4226
mod_vvisit_counterВсичко783475

Отчитане

СПГ „Ал. Константинов“ приключи проект „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по програма Еразъм+

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

На 19.09.2019 г. в СПГ „Ал. Константинов“ се проведе заключителен семинар по проекта „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по програма Еразъм+. В проекта участваха общо четири групи. Първата група, съставена от учители проведоха мобилност през април в Берлин, Германия, където се запознаха отблизо със системата на дуалното обучение. Втората група, съставена от ученици от професионално направление „Електротехника и енергетика”, също през април, проведе мобилност в Портсмут, Великобритания, където изучаваха ползите от екоенергията.

На днешния заключителен семинар се представиха групите, провели лятна триседмична практика през юли. Младите готвачи от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ проведоха мобилност в Римини, Италия, където бяха разпределени в четири ресторанти. Ръководени от своите наставници, учениците се запознаха с организацията на работа в италианските ресторанти, надградиха знанията, придобити в училище, придобиха опит и умения в областта на ресторантьорството. Бъдещите готвачи усвоиха нови техники и технологии за приготвяне на типични италиански специалитети, характерни за регион Емилия – Романя.

Бъдещите мебелисти от професионално направление „Производствени технологии – дървесина, хартия, пластмаси и стъкло” проведоха мобилност в Берлин, Германия, където имаха възможност да се запознаят с нови технологии за производство на съвременна мебел за обзавеждане на кухни, спални помещения, холни гарнитури и офис-мебели, а някои от тях участваха и в монтаж на мебели в жилищни сгради. Запознаха се с нови видове сглобки, лазерно разкрояване на кухненски врати и технологии за повърхностна обработка на детайлите.

С презентация участниците в мобилността разказаха за впечатленията си.

В края на производствената практика всички участници получиха европейски сертификати, а придобитият професионален и социален опит ще увеличи шансовете на учениците за успешна реализация на европейския пазар на труда.

Семинарът приключи г-жа Веска Николова – директор на СПГ „Алеко Константинов“, като връчи сертификатите на учениците. След това тя запозна присъстващите с новия спечелен проект на гимназията „Европейски стандарти за качество на професионалното образование“, в който са предвидени три целеви групи: първа група от 10 ученици - професия „Готвач“, които ще бъдат на триседмична производствена практика в Корк, Ирландия - юли 2020 г.; втора група - 7 ученици от професии „Моделиер-технолог на облекло” и „Оператор в производството на облекло“ - триседмична производствена практика в Римини, Италия - юли 2020г. и трета група - 8 учители по професионална подготовка - едноседмична мобилност в Портсмут, Великобритания през април 2020 г. Новият проект стартира през октомври.

Гости на семинара бяха доц. Христо Сирашки – директор на ЦПО и г-жа Татяна Друмева – секретар на ЦПО към СА „Д. А. Ценов“ - Свищов, г-н Петър Тодоров – хоноруван преподавател по английски език, г-жа Димитрина Проданова – преподавател по италиански език и д-р Виктор Монев – преподавател по немски език.

Семинарът беше отразен от Кабелна телевизия „Видеосат“ - Свищов.

Константин Байрактаров – председател на КПУМ

1 2 3
4 5 6
7 8 9
10 11 12
13 14 15

Заключителен семинар -„Обучение чрез работа за успешна професионална реализация“ / 2 гр./

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

0

На 13.05.2019 г. (понеделник) в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” се проведе заключителния семинар по програма Еразъм+, „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация“ по Програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани“, сектор: „Професионално образование и обучение“. Участници в мобилността бяха 7 ученици от единадесети и дванадесети класове от професионално направление „Електротехника и енергетика”, професии „Електромонтьор” и „Топлотехник”, с ръководител инж. Елза Генчева. Те проведоха своята мобилност в град Портсмут, Великобритания в рамките на три седмици. Дейностите по проекта бяха насочени основно към разширяване на професионалните знания и умения по изучаваната професия в реална работна среда, както и към развитие на по-добра адаптивност към европейския пазар на труда.

Теоретичната част на обучението проведе д-р Тайло от Техническия университет на Портсмут, който постави акценти върху ползите от екоенергията и възобновяемите източници, както и иновациите в енергоспестяващите технологии. Сред участниците в мобилността голям интерес предизвикаха темите за електромобилите - зарядните станции, новите хибридни модели на различни производители, последните иновации в електромобилостроенето в света и законодателните преференции при закупуване и употреба на електромобили на различните държави с цел опазване на околната среда. Учениците се запознаха с практиката във Великобритания да се употребява комбинирана енергия от възобновяеми и традиционни източници на енергия.

При практическата част от обучението учениците изучаваха иновации в сферата на електрическата енергия биха използвали в различни типове сгради. Отделно, беше посетен цех за преработка на електронни устройства - лаптопи, копирни машини, монитори и др., където беше демонстрирана технологичната последователност на процеса на рециклиране.

Като част от мобилността бяха посещенията на колежа „Хайбъри“, Портсмутския колеж и Университета. Съвременната материално-техническа база и практически ориентираното обучение привлякоха вниманието на учениците и те с интерес участваха в предвидените беседи. Партньорите от Training Vision организираха културна визита на столицата на Великобритания – Лондон, която включваше Станция „Виктория”, Бъкингамския дворец, Уестминстърското абатство, площадите „Трафалгар” и „Лестър”, улица „Оксфорд”, Лондонското метро, Пикадили Съркъс и други забележителности.

Водещи на семинара бяха Николай Каишев (XI кл.) и Мартин Стефанов (XII кл.), които разказаха и презентираха наученото по време на обучението си. В края на семинарното занятие директорът на гимназията инж. Веска Николова връчи на учениците сертификати, удостоверяващи успешно проведената мобилност.

Константин Байрактаров, Председател на КПУМ

1 2 3
4 5 6
7 8 9
10 11 12
13 14 15

Заключителен семинар – перспективността на дуалното обучение

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

0

На 9.05.2019 (четвъртък) се проведе заключителен семинар във връзка с проведената мобилност на осем учители от СПГ в Германия по проект 2018-1-BG01-КА102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация“ по Програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани“, сектор: „Професионално образование и обучение“.

На семинарното занятие учителите, участвали в мобилността, запознаха присъстващите с функционирането на обучението чрез работа в различни професионални направления в Берлин. Те разказаха за посетените училища в Берлин, осъществяващи дуално обучение в сферата на строителството, дървообработването и мебелното производство, автомобилната технология и велосипедите, технология на стъклото, архитектурата и дизайна, ресторантьорството, хотелиерството и туризма – пример за успешно сътрудничество между бизнеса и обучителните институции. Учителите имаха възможност да посетят компании, в които учениците провеждат практическата част от обучението си в реална работна среда. Те споделиха на семинара за ролята на наставниците от компаниите и начина за осъществяване на връзката между училището и стопанската организация. Професионалните училища в Германия работят в тясна връзка с бизнеса и подготвят кадри, които да отговарят на съвременните изисквания на пазара на труда.

Дуалната система e модел за професионално обучение, който поставя акцент върху практическото усвояване на професия чрез работа. Учебното време при дуалната система се разделя между обучение по теория в професионално училище и работа в предприятие. Предприятията поемат разходите за практическото обучение и заплащат на обучаемия възнаграждение за участието му в обучението. Възнаграждението се увеличава с всяка следваща учебна година и възлиза средно на около една трета от началната заплата на обучен специалист. По време на обучението обучаемите са задължени от работодателя да посещават професионалното училище и биват освобождавани от предприятията за тази цел. Посещаването на професионалното училище не е свързано с никакви разходи за обучаемите. След успешно полагане на заключителния изпит се издава свидетелство от браншовата камара или в занаятчийството - удостоверение за занаят. Така те вече се считат за обучени специалисти.

 16

По време на дуалното професионално обучение обучаваните имат двама силни партньора на своя страна:

- Обучаващото предприятие, където се извършва практическото обучение и обучаваните се учат да извършват работа, с която ще трябва да се справят по-късно, в истинския професионален живот.

- Професионалното училище, където предвиденото за усвояване учебно съдържание се съчетава с предмета на дейност на предприятието, така че практика и теория са неразривно свързани, като превес има практиката в реални условия.

Най-значими позитиви за учениците в дуална програма са, че тя им позволява да редуват теория и практика. Работата в реална работна среда от 16-годишна възраст е безценен опит - на учениците се доверяват модерни, сложни и скъпи машини, те работят наравно с по-опитни колеги и имат възможността да започнат работа веднага след завършването, без да губят време в допълнителна подготовка.

През пълния срок на обучение учениците получават възнаграждение, с което могат да подпомагат собствения си бюджет. Това от своя страна води до повишаване на мотивацията им за оставане в образователната система и ги предпазва от ранно напускане на училище поради нужда от доходи. Дуалното обучение е инвестиция в бъдещето, защото е ефективно средство за осигуряване на квалифицирани млади кадри, което от своя страна води до развитие на националната икономика и задържане на младите хора в страната.

Гости на заключителният семинар бяха доц. д-р Христо Сирашки – Директор на Центъра по професионално обучение /ЦПО/ към Стопанска академия „Д.А.Ценов”, г-жа Татяна Друмева – секретар на ЦПО към СА „Д.А.Ценов”, г-н Тодоров – хон. преподавател по английски език - ЦПО към СА „Д.А.Ценов”, Моника Цветанова и Аделина Милинова – преподаватели в ПДТГ „Д. Хадживасивев” – Свищов и г-н Любомир Ламбев – управител на фирма „Ексел” ООД.

Водещите на семинара участници в проекта инж. Веска Николова, Елена Николаева и Лиляна Димитрова споделиха с колегите и гостите си наученото в Германия за дуалното обучение. В края на мероприятието координаторът на проекта инж. Минко Николов връчи на учителите сертификати, удостоверяващи успешно проведената мобилност.

Константин Байрактаров, Председател на КПУМ

1 2 3
4 5 6
7 8 9
10 11 12
13 14 15

Учители споделят с колегите си предимствата на дуалното обучение

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

0

На 7.05.2019 (вт.) се проведе в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” вътрешно обучение за дуалната система в Германия, проведено от учителите, участващи в проект 2018-1-BG01-КА102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация“ по Програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани“, сектор: „Професионално образование и обучение“. Целта на обучението е запознаване на колектива с дуалната система на обучение в Германия и идеите, които тя дава за професионалното образование в България.

Осем преподаватели по професионална подготовка, включително директор и заместник-директор, имаха възможност да посетят Берлин, Германия, където се запознаха отблизо с работата на професионални гимназии и начина по който те, бидейки обвързани с нуждите на бизнеса, обучават своите млади специалисти. В Германия системата на образованието пряко обслужва пазара на труда и професионалните училища подготвят необходимите кадри за бизнеса.

 7

Изключителна роля за развитието на дуалното обучение играе бизнесът. Самите фирми поемат голяма част от инициативата за започване на паралелка по специалността, която им е нужна. След това училището и компанията изработват план-график за провеждане на практическото обучение, а компаниите определят наставници, които да обучават на работните места учениците. Ако работата на бизнеса е да поиска определени кадри, то тази на училището е да предложи подготовката им. Учителите и директорите на професионалните гимназии трябва да осигурят учители по теория и практика на професията, които заедно с представителите на компаниите да изработят нови учебни програми, както и програма за практическо обучение по съответната професия.

Дуалната система елиминира проблема с липсата на стаж, което пречи на младите хора да намерят работа по желаната професия веднага след завършване на училище. Предприятията си спестяват разходите и времето за обучаване на новоназначените служители, защото те вече имат необходимите знания и умения.

Под формата на семинарно занятие участващите в проекта педагози с водещи инж. Веска Николова и Елена Николаева споделиха с колегите си наученото в Германия за дуалното обучение.

Константин Байрактаров, Председател на КПУМ

1 2 3
4 5 6

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.