Банер
  • Корк, Ирландия

  • Корк, Ирландия

  • Римини, Италия

  • Римини, Италия

  • Портсмут, Великобритания

В момента има 6 посетителя в сайта

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес62
mod_vvisit_counterВчера371
mod_vvisit_counterТази седмица1943
mod_vvisit_counterТози месец6656
mod_vvisit_counterВсичко785905

Педагогическа, езикова и културна подготовка (ПЕК)

Педагогико-психологически подготовки по Еразъм+

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

В края на месец юни 2021 г. се проведоха по график педагогико-психологическа подготовки с учениците от 11 клас, изучаващи професиите  „Ресторантьор“, „Техник по транспортна техника” и „Техник на компютърни системи”, участващи в проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето”  по програма Еразъм+, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, сектор: „Професионално образование и обучение“.

Акцентите на педагогико-психологическата подготовка са запознаване на учениците с манталитета и обноските на италианците и германците, работа в екип, умения за адаптация в непозната среда и толерантност към различните култури и езици. Отделно такава подготовка беше проведена и с учителите, които ще осъществят едноседмична мобилност в Римини, Италия, където ще се запознаят с европейския опит в преподаването в мултикултурна среда. Подготовката проведе Галя Недялкова – училищен психолог в СПГ „Ал. Константинов” – Свищов.

КПУМ

1 2 3
4 5 3

Професионална подготовка на компютърните специалисти по Еразъм+ (3 гр.)

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

Обучението беше част от предварителната професионална подготовка на учениците от професия "Техник на компютърни системи" по проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” по програма Еразъм+, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, сектор: „Професионално образование и обучение“. По проекта три групи ученици от 11 клас ще проведат производствени практики в чужбина през м. юли 2021 г.

Катедра „Бизнес информатика” при Стопанска академия „Д. А. Ценов” посрещна ученици от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов”, които се обучават в специалност „Компютърна техника и технологии”, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. Учениците и придружаващите ги учители приветства с „Добре дошли в Стопанската академия” ръководителят на катедрата – проф. д-р Красимир Шишманов. Той подчерта значимостта и актуалността на професията, в която се обучават средношколците, и отправи покана към тях да изберат Свищовското висше училище, за да продължат образованието си по тази толкова перспективна специалност „Бизнес информатика”, която създадената преди 55 години едноименна катедра развива.

Подробности на https://actualnosvishtov-archive.com/article/uchenitsi-gostuvaha-na-katedra-biznes-informatika?fbclid=IwAR2Yv8UD8xiTs9QahwoKc-Xyk4IvzPHU4w9rpApLz4YN4PLrsIzjMLpHyRc

1 2 3

Професионална подготовка на автомонтьорите по Еразъм+ (2 гр.)

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

Обучението на учениците от професия "Техник по транспортна техника", участващи в проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение", се проведе през месец май 2021 година, съгласно предварително направената учебна програма и при спазване на графика за провеждане на обучението. Цел на професионалната  подготовка бе запознаване с програмата на практиката и условията на работа в сервизите за ремонт на автотранспортната техника в Германия.

Голяма част от подготовката бе проведена под формата на лекции, илюстрирани с презентации. Наред с малко познатите от текущото обучение на системите за едноточково и многоточково впръскване, HDI common rail /обща рама/и Pumpe duse /помпа дюза/  се дискутираха и новостите в някои автомобили от групата VAG . Запознаха се и със системите STEPTRONIC и TIPTRONIC при автоматичните скоростни кутии.  Отделено бе внимание и на теми свързани със значението на електронните системи в  автомобилите .За някои от учениците бяха новост и  съвременните усъвършенствани системи за безопасност, сигурност, управление и комфорт на автотранспортната техника, които се срещат в по известните марки немски автомобили. Запознаха се и с някои особености на системите за повишаване на управляемостта  и проходимостта на автомобила като :Системата за контрол на дистанцията /ADR/, Системата за електронно контролиране на трансмисията/ECT/ и др.

Особен интерес в участниците предизвикаха практическите занятия с компютърната диагностика на автомобила, където имаха възможност сами да се убедят в начина на откриване на неизправностите за даден автомобил, запознаха се с четенето и изтриването на информация за възникнали грешки в контролерите. Това го правиха със четци на кодове и с осцилоскопи. Убеден съм ,че знанията придобити по време на професионалната подготовка ще събудят у учениците любопитство ,желание и интерес към овладяване и възприемане на новостите в автотранспортната техника.

Наблюденията ми от проведеното обучение водят до извода, че учениците са добре подготвени и ще се справят успешно с пребиваването си в Германия.  Всички са мотивирани и вярвам че ще преодолеят трудностите и предизвикателствата на средата, в която ще се отзоват.

Илиян Ирманов

1 2 3
4 5 3
4 2 3

Културна подготовка по Еразъм+ (1, 2, 3 гр.)

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

В началото на месец юни 2021 г. приключи културната подготовка на учениците по специалностите „Кетъринг“, "Автотранспортна техника" и "Компютърна техника и технологии", които в началото на лятото ще заминат за Германия и Италия, за да проведат производствената си практика при спазване на противоепидемичните мерки. Двуседмичният им престой е по проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение".

Целта на тази подготовка бе ползвателите по проекта да се запознаят с географските, историческите, културните забележителности и правовия ред на тези държави.Занятията преминаха под формата на лекции с презентации, в които бе използван богат снимков материал, но и любопитни факти за едни от най-силните икономически държави не само в Европа, но и в света. Учениците научиха, че това са страни с древна история, особено Италия, която е наследница на най-великата империя през Античността – Римската. Интерес за тях представляваха и постиженията на тези държави в  областта на културата, изкуството и науката.

Културната подготовка приключи с тест, чрез който ползвателите на проекта показаха знанията, които са усвоили. Надявам се, че Германия и Италия ще ги впечатлят не само със забележителностите си, но и със стандарта си на живот и  професионализма в областта на транспортната и компютърна техника, както и в ресторантьорския бизнес.

Елза Божанова

1 2 3
4 5 3

Професионална подготовка на ресторантьорите по Еразъм+ (1 гр.)

logosbeneficaireserasmusleft bg

 

 

 

1

През месец април и май 2021 г. се проведе професионалната подготовка на учениците от СПГ „Алеко Константинов“ - Свищов, които ще проведат своята двуседмична производствена практика в гр. Римини, Италия по проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето”, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение" за професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг". Професионалната подготовка бе разделена на два модула. Ръководители на занятията бяха г-жа Ивелина Енчева и г-жа Лиляна Димитрова.

Под ръководството на г-жа Ивелина Енчева участниците в проекта имаха възможност да се запознаят с особеностите и традициите в италианската кухня, смятана за една от най-добрите кухни в света. Запознаха се с историята на италианската паста, нейните съставки, начин на приготвяне на тестото и технологични изисквания, приготвяне на прясна и суха паста с плънка. С голям интерес приготвиха канелони с рикота и спанак, лазяня, пене огретен,  пъстра фритата, бишкоти с бадеми.

По време на занятията с г-жа Лиляна Димитрова участниците се запознаха с технологията на приготвяне на паста, спагети, и фарфале. Под формата на презентация им бяха показани специфичните подправки използвани при приготвянето на италианските сосове, както и правилата за съчетаване на паста със сос. С лекота направиха познатите основни сосове за паста – Карбонара и Болонезе. Интерес у тях предизвикаха съставките и технологията на приготвяне на сос Аматричана и класическият италиански доматен сос.

С голямо любопитство направиха традиционните италиански десерти панна кота и неустоимото италианско джелато, които с удоволствие дегустираха. Най-близки и познати за учениците бяха пиците. Надградихме знания за приготвянето на тесто за пица, използвани брашна и съставки. Естествено приготвихме и класическите асортименти пица - Маргарита, Куатро Формаджо, Калцоне и Прошуто фунги. Италианската кухня има богата и интересна история, а кулинарните традиции силно се отличават от българските. Разнообразна и богата на вкусове, тя изкушава и най-строгите хранителни въздържатели. Учениците с нетърпение очакват провеждането на своята лятна практика в Римини.

Лиляна Димитрова
Ивелина Енчева

1 2 3
4 5 3
4 2 3
Още статии...

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този Web сайт отразява само личните виждания на неговия автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в него информация. Web сайтът е създаден по проект 2019-1-BG01-КА116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование", проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” и проект 2021-1-BG01-KA111-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение". Инициатор на проекта е Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" – Свищов.